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VAT AND ALTERATIONS TO LISTED 
BUILDINGS – THE ZIELINSKI BAKER APPEAL 

John Walters Q.C.1 

Zero-rating for VAT is available under Group 6 of 
Schedule 8 to the VAT Act 1994 for the first grant of a 
major interest in a substantially reconstructed “protected 
building” by the person carrying out the substantial 
reconstruction (item 1). It is also available for the supply 
of construction services and building materials made in 
the course of an approved alteration of a “protected 
building” (items 2 and 3).   

The Zielinsky Baker2 appeal, in which the House of 
Lords gave judgment on 26th February, was about 
whether an approved alteration of an outbuilding within 
the curtilage of a dwelling house, which was a listed 
building, was eligible to be zero-rated. The alteration in 
question was the conversion of the outbuilding to 
provide games and changing facilities and the 
construction of an adjoining indoor swimming pool. This 
conversion required listed buildings consent (which was 
duly obtained) because it was an “approved alteration” to 
the listed building.   

The VAT Tribunal’s decision3 was to allow zero-
rating of the construction services. This was reversed in 
the High Court by Etherton J4. His decision was, in turn, 
reversed by the Court of Appeal5 in a 2:1 majority 
decision. The House of Lords by four to one have 
reversed the Court of Appeal’s decision and refused 
zero-rating. 
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In the course of the appeal process a number of 
problems with the drafting of Group 6 have been 
encountered. It has been difficult to ascertain what 
precisely was (or is) the legislative purpose behind 
Group 6, in particular, whether Parliament’s purpose in 
providing for the zero-rating is to assist housing or to 
assist the nation’s heritage. And at least one problem 
area remains, which has not been dealt with by the 
House of Lords’ decision. Practitioners will need further 
guidance from Customs and Excise on what their policy 
will be as a result of the decision. 

To begin with a bit of history that will be familiar 
to many readers: from the introduction of VAT in 1973, 
repairs and maintenance of all buildings have been 
taxable at the standard rate. The position was different 
for construction and alterations. These were all zero-
rated from 1973 to 1984. This lead to a lot of litigation 
on the question of whether particular works were repairs 
or alterations, culminating in the Viva Gas6 case in 1983 
which left the category of (zero-rated) alterations so 
wide that in the next year’s Budget the Government 
announced that it would put an end to the importance of 
the distinction by standard-rating all alterations. It was as 
a result of a political concession during the course of the 
1984 Finance Bill that zero-rating was in the end 
retained for substantial reconstructions and “approved 
alterations” of “protected buildings”. This was achieved 
by the insertion into the zero-rating schedule of the VAT 
Act 1983 of a new Group 8A entitled “Protected 
Buildings”. 
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There was, of course, a definition of “protected 
building”, which was simply a building which was a 
listed building within the meaning of the relevant 
planning Act dealing with listed buildings or a building 
which was a scheduled monument within the meaning of 
the relevant Act dealing with ancient monuments. 
“Approved alteration” was defined (by Note (3) of 
Group 8A) as meaning, chiefly, an alteration requiring 
authorisation under the relevant planning or ancient 
monuments Act.  

From 1984 to 1989 all “approved alterations” of 
“protected buildings” were zero-rated, but by the 
Finance Act 1989 a residential condition was imposed in 
line with the general recasting of the VAT law on 
supplies of property following the ECJ’s decision in EC 
v UK7. This was done, not by completely recasting 
Group 8A (as was done in the case of Group 8, renamed 
“Construction of Dwellings, etc.”), but by inserting a 
residential requirement into the definition of “protected 
building”. On consolidation in 1994, Group 8A so 
amended was re-enacted as Group 6 of Schedule 8 to the 
VAT Act 1994. Thus the current (post-1989) definition 
of “protected building” is as follows: 

‘“Protected building” means a building 
which is designed to remain as or become 
a dwelling or number of dwellings (as 
defined …) or is intended for use solely 
for a relevant residential purpose or a 
relevant charitable purpose after the 
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reconstruction or alteration and which, in 
either case is– 

(a) a listed building, within the 
meaning of– [the relevant 
planning legislation] or 

(b) a scheduled monument, within the 
meaning of– [the relevant ancient 
monuments legislation]’ 

Zielinsky Baker was, of course, a case about a 
listed building, not a scheduled monument, and so the 
meaning of “listed building” in the Planning (Listed 
Buildings and Conservation Areas) Act 1990 was 
directly in point. 

That meaning is found in section 1(5) of the 1990 
Act and is as follows: 

‘In this Act “listed building” means a 
building which is for the time being 
included in a list compiled or approved 
by the Secretary of State under this 
section; and for the purposes of this Act– 

(a) any object or structure fixed to the 
building; 

(b) any object or structure within the 
curtilage of the building which, 
although not fixed to the building, 
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forms part of the land and has 
done so since before 1st July 1948, 

shall be treated as part of the building.’ 

The taxpayer’s argument in the Tribunal and the 
High Court focussed on the illogicality (as a matter of 
policy, and, therefore, of construction) of confining zero-
rating to a single structure, the main dwelling house, 
when the approved alteration is made to another 
structure within the curtilage of the main dwelling house, 
which is used (together with the main dwelling house) as 
a single dwelling. This argument encountered difficulties 
in the Tribunal (which found for the taxpayer on the 
different, technical, ground, which was pursued in the 
Court of Appeal and the House of Lords), and was dealt 
a fatal blow by Etherton J., who held that “building” in 
the definition of “protected building” could not be read 
as including two or more buildings. Ironically, Lord 
Nicholls, who dissented in the House of Lords, was 
attracted by this argument, which in his view dealt with 
the absurd consequences of Customs’ position in 
accepting that zero-rating applied to an alteration to the 
physical structure of the main dwelling house, but not to 
an alteration of a similar residential nature to an 
outbuilding within the curtilage.   

As a result of the House of Lords’ decision, zero-
rating will continue to be available for all approved 
alterations to the fabric of the listed building itself – i.e. 
the building on the list maintained by the Secretary of 
State – provided that the listed building fulfils the 
residential conditions laid down in Group 6.  Approved 
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alterations to certain (but not all) garages will also 
qualify. Thus, alterations consisting purely of 
architectural ornamentation will be zero-rated (as well as 
alterations to the accommodation), provided that the 
building being altered is the listed building itself, which 
is also a dwelling or used for a relevant residential or 
charitable purpose. But alterations, however domestic or 
residential in nature, will not qualify for zero-rating if 
what is being done is to convert an outbuilding into an 
adjunct of the listed building itself. 

The technical ground, which appealed to the 
Tribunal and was pursued successfully in the Court of 
Appeal, but rejected by the House of Lords, relied on the 
definition of “listed building” in the 1990 planning Act. 
By that definition the outbuilding was treated as part of 
the main dwelling house, which was the listed building 
in question, and, indeed, as Rix L.J. pointed out in the 
Court of Appeal, the “approved alteration”, which was in 
fact carried out to the outbuilding, was technically (as a 
matter of planning and even VAT law) an alteration to 
the main dwelling house which required, and received, 
approval or authorisation under the 1990 planning Act. 
The approach of treating the outbuilding as part of the 
main dwelling house – which, of course, itself satisfied 
the residential condition imposed by Group 6 – was 
carried through, on the taxpayer’s argument, to 
illuminate the definition of “protected building” itself. 
Thus the “building” in that definition, which is required 
to be both a dwelling and a listed building or an ancient 
monument, was to be taken to be the artificial construct 
indicated by the definition of “listed building” in section 
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1(5) of the 1990 Act, and on that basis, of course, an 
approved alteration which was physically carried out to 
the outbuilding was to be taken to be an alteration of a 
the “listed building”, which was a dwelling. 

There were a number of indications that this was 
the right approach, in particular Note (10) to Group 6, 
which was introduced in 1989 at the same time as the 
residential condition which caused all the trouble, and 
which specifically provided that the construction of a 
building within the curtilage of a protected building does 
not constitute an alteration of the protected building. The 
taxpayer argued that this was a clear indication that the 
draftsman of the 1989 Act thought that the alteration of a 
building within the curtilage of a protected building 
would constitute an alteration of the protected building. 
This argument was dismissed by Lord Walker, giving the 
leading speech in the House of Lords, as an “uncertain 
straw in the wind” and Note (10) itself was disregarded, 
as being “unfathomable”. 

In the result, the House of Lords accepted 
Customs’ case that it was wrong to use the definition of 
listed building in the 1990 planning Act to determined 
which building was to be taken to be the “protected 
building”. This involved reading the definition of 
“protected building” as requiring that a “protected 
building” should be a residential building and also a 
listed building, though of course the word “also” is not 
found in the legislation. A more fundamental objection 
to the taxpayer’s case was that it worked where the 
protected building was a listed building, but not – or not 
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in the same way – where the protected building was an 
ancient monument. This is the gist of the reasoning of 
Lord Hope of Craighead. 

And what of the problem area not dealt with by the 
House of Lords? The main difficulty is the mismatch 
between the definition of “listed building” and the 
definition of “protected building” which results from the 
decision. In particular, “parts” of a listed building within 
the definition, sit in a kind of VAT limbo. A building 
within the curtilage of a listed building, which has been 
there since 1948, is not itself a listed building, although 
the listed building controls apply to it. It is “part” of a 
listed building and therefore cannot, strictly speaking, be 
a “protected building” for zero-rating purposes. This 
means that alterations (or sales after “substantial 
reconstruction”) of a barn or other outhouse within the 
curtilage of a listed building, even though the barn or 
outhouse is a self-contained dwelling, do not qualify for 
zero-rating – unless Customs decide to allow zero-rating 
by concession. This is the position whether the main 
“listed” building is itself residential or not. Lord Walker, 
by words in parenthesis, indicated that an alteration to a 
detached potting shed would obtain zero-rating if it 
qualified as a separate dwelling with self-contained 
living accommodation. Unfortunately, the precise terms 
of the legislation do not give this result and Customs 
should be invited to give an assurance that this will be 
the position in practice. 

                                                 
1 Counsel for the taxpayers, Zielinski Baker & Partners, in the Court 
of Appeal and the House of Lords. 
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